Bezonningsstudie.
Wat is een bezonningstudie precies?
Een bezonningsstudie is een digitale simulatie van zonnestanden op basis van een 3D model van het betreffende object en de direct omliggende bebouwing. Het model is aan de lengte en breedtegraad van de locatie gekoppeld en dient als basis. De schaduwval en het zonlicht bij woning en tuin wordt op relevante data en tijdstippen visueel inzichtelijk gemaakt. Het resultaat is een serie ruimtelijke 3D afbeeldingen die informatie geven over de bezonning van een bestaande en/of toekomstige situatie.
In plaats van afbeeldingen kan ook een filmpje besteld worden. Aan een bezonningsstudie kan een cijfermatige onderbouwing worden toegevoegd. Daarover later meer.
De afbeeldingen of het filmpje worden gemaakt met behulp van de programma’s Sketchup Pro en V-ray. Het zijn wereldwijd bekende programma’s onder professionals van architecten tot industrieel ontwerpers. Door het zogenaamd renderen van de 3d afbeeldingen krijg je naast zonlicht en schaduwwerking een realistische weergave van de lichtintensiteit en kan je bijvoorbeeld onderscheid maken tussen ochtendzon en middagzon. De bezonningsingenieur helpt u graag met het opstellen van een bezonningsstudie.
Wanneer een bezonningsstudie?
Met een bezonningsstudie kunnen dus 1 of meerdere situaties bekeken of met elkaar vergeleken worden. Dit kan nuttig zijn in grofweg drie vaak voorkomende gevallen. Bij hinder, bouwplannen en bij aankoop of verkoop van vastgoed. Bij een zienswijze, bezwaar of hinderzaak is vaak een onderbouwing nodig en in een aantal gevallen wordt er bij bouwplannen, zoals een dakopbouw, een bezonningstudie verplicht door gemeentes. Dit hangt vaak van het bestemmingsplan af.
Bezonningsingenieur helpt u graag verder met het juiste advies. Op deze site kunt u uiteraard nog wat meer informatie vinden en gemakkelijk een aanvraag doen.
De bezonningsstudie in 1 situatie is erg handig bij aankoop van vastgoed zoals een nieuwbouwkavel of een bestaande woning. Krijg een goede indruk van zonlicht en schaduwval door het jaar heen van een tuin of woning die u nog niet kent of die nog niet bestaat. Via hoeveelzon.nl kunt u deze online tegen de scherpste prijs bestellen.
Tot slot kan een bezonningsstudie gaan over vraagstukken in de sfeer van ruimtelijke ordening, het gebouwontwerp , tuinbouw of grafische projecties. Bijvoorbeeld een richtlijn voor boomhoogtes in de openbare ruimte, bouwvolume optimalisatie of onderlegger voor een muurschildering met boom en schaduw als thema.
Het is maar om aan te geven dat het begrip bezonningsstudie vrij breed gebruikt wordt. Van een 3D beelden overzicht tot een compleet vergelijkend onderzoek inclusief cijfermatige onderbouwing.
Bezonningsstudie en cijfermatige onderbouwing
Toetsing van normen of een zonuren berekening als onderdeel van een bezonningsstudie is vaak nuttig. Hiermee worden effecten van een object of bouwplan naast het visueel inzichtelijk maken van zon en schaduw cijfermatig onderbouwd.
Over normen en richtlijnen zoals de lichte tno norm kunt u hier meer lezen. Middels een zonuren gridberekening wordt de zonneduur berekend op meetpunten die samen een raster vormen. Het raster is in de vorm van een buitenruimte (tuin , terras e.d.) of raam in het 3D model verwerkt. Door in verschillende situaties de zonuren te berekenen kunnen afnames cijfermatig worden vastgesteld en kan meer duiding gegeven worden. Denk daarbij aan een berekening op diverse data of gedurende een periode.
Ook kunnen we uitrekenen wat de maximale hoogte mag zijn van een bouwplan of bomen om te zorgen dat er voldoende bezonning mogelijk blijft en/of acceptabele afname optreedt. Blijkt je bouwplan te hoog gepland of zijn bomen te hoog gegroeid, dan kunnen we een optimalisatie voorstel doen.
De berekeningen worden uitgevoerd met behulp van een script wat draait op het gevalideerde softwarepakket Radiance. Hiermee is het mogelijk diversen soorten simulaties van zonlicht te maken. Radiance is ontwikkeld aan het Amerikaanse Berkeley Lab en binnen de bouwfysische wereld een begrip.
Daglicht of bezonning
Naast waarneembaar direct zonlicht (bezonning) is er ook het begrip daglicht. Wanneer de zon niet zichtbaar is kunt u overdag uiteraard nog wel wat zien. Dit betreft simpel uitgelegd het begrip daglicht. Op basis van een simulatie in een bewolkte situatie kunnen we vaststellen of er voldoende daglicht in een verblijfsruimte kan toetreden. We houden rekening met reflectie van o.a. de wanden, vloeren en plafonds. Aan de hand van een raster van meetpunten op tafelhoogte berekenen we de zogenaamde daglichtfactor. Overigens zijn aan de waarden hiervan eisen verbonden die tegenwoordig ook zijn opgenomen in het bouwbesluit. Uiteraard kunnen wij u hierover meer vertellen.
Voor wie?
Er zijn verschillende partijen waarvoor wij bezonningsstudies uitvoeren zoals particulieren, advocaten, ontwikkelaars, aannemers, architecten, gemeenten e.d.
Bouwkundige tekeningen aanleveren?
Als het om een woning of andere bebouwing gaat ontvangen we bij voorkeur kloppende tekeningen. Deze bestaan uit gevelaanzichten, een doorsnede en relevante plattegronden. Daarnaast kunnen we wat foto`s van bijvoorbeeld een achtergevel vragen. Dat laten we u precies weten. Bezonningsingenieur verzorgt ook inmeetbezoeken als dit nodig is zoals in het geval van boomhoogte metingen.
Het 3D model wordt mede op basis van het Actueel hoogtebestand Nederland opgezet. Dit is een samenwerking tussen de Waterschappen, Provincies en Rijkswaterstaat met als doel het vervaardigen van een digitaal hoogtebestand (over het AHN) . Verder gebruiken we waar mogelijk google maps om de situatie te bekijken.