Bezonningsstudie.
Wat zijn zonneduur grid-berekeningen?
Deze gridberekening is voor klanten die een stapje verder willen dan een toetsing aan de TNO-bezonningsnormen. Met deze berekening beschouwen wij een heel glasoppervlak in tegenstelling tot één meetpunt per raam waar de TNO-bezonningsnormen vanuit gaan.
De grootte van het raam kan dus invloed hebben op de totale duur dat zonlicht via het glas kan toetreden. Dit grid kan ter grootte zijn van één of meerdere ramen, de tuin of bijvoorbeeld het terras.
Wij presenteren verschillende waardes:
- De duur van bezonning per gridpunt in uren berekend in zowel de oude, nieuwe situatie en de afname in beeld gebracht.
- Het totale gemiddelde bezonningsduur en percentuele (%) afname op een raam of alle ramen van een ruimte in een tabel.
Dit is het beste te illustreren met een voorbeeld:
[n.t.b. voorbeeld]
Welke data en tijdstippen gebruiken wij voor de berekening?
De keuze van de data en tijdstippen is afhankelijk van het doel van het onderzoek.
Voor zowel een bezonningsstudie als gridberekening is ons advies om te kiezen voor de data en tijdstippen van een heel jaar. Daarbij gaan wij uit van elke de datum rond de 21ste van de maand tussen 21 december en 21 juni. De zonposities tussen 21 juni en 21 december zijn nagenoeg gelijk. Indien gewenst kunnen wij ook de duur van een periode uitrekenen zoals bijvoorbeeld een jaar.
De berekening wordt uitgevoerd op een grid bestaande uit meetpunten. Op elk gridpunt wordt gedurende de dag om de 5 minuten berekend of er zonlicht op het meetpunt valt. Dit resulteert in een afbeelding met de som van de bezonningsduur. Dit is veel nauwkeuriger dan bijvoorbeeld een afbeelding waarop de schaduw en zon te zien is om het uur of twee uur.
De berekening wordt uitgevoerd met behulp van ons script wat draait op het gevalideerde softwarepakket Radiance. Hiermee is het mogelijk diverse soorten simulaties van zonlicht te maken. Radiance is ontwikkeld aan het Amerikaanse Berkeley Lab en binnen de bouwfysische wereld al jarenlang een begrip.
Is de gridberekening een vervolg van een bezonningsstudie? Dan hebben we al een model die we kunnen gebruiken.
Wat is het verschil met de andere studies?
Over het algemeen is een bezonningsstudie of afbeeldingen overzicht een methode om globaal een idee te krijgen of er wordt voldaan aan één van de TNO- normen. Een lichte TNO-bezonningsnorm of een Haagse norm wordt veelal gevraagd (of verplicht gesteld) door de gemeente. In niet alle gevallen valt direct visueel vast te stellen of aan die norm wordt voldaan. In dat geval is het geen volwaardige toetsing waarbij de bezonningsduur wordt vastgesteld en adviseren wij om de duur exact vast te stellen.
Het voornaamste verschil is dat een gridberekening de bezonningsduur presenteert in cijfers. Oftewel een cijfermatige onderbouwing. Het is een type berekening die veel dieper inzoomt op de situatie. Een bezonningsstudie maakt in tegenstelling tot een gridberekening wel duidelijk waanneer er op de dag invloed kan zijn.