Wat kan er juridisch gezien met een bezonningsstudie, daglichtfactorberekening of onderzoek naar de uitzichtkwaliteit?
Er zijn geen specifieke voorschriften opgenomen in de Omgevingswet (inwerking getreden per 1 januari 2024). Dit betekent niet dat bezonning, daglicht of uitzicht er helemaal niet toe doet.
Voldoende zonlicht en schaduw maakt deel uit van onze fysieke leefomgeving. Een gemeente kan bij het verlenen van omgevingsvergunning vragen om de effecten van jouw bouwplan te inzichtelijk te maken met een bezonningsonderzoek. Meestal bevat deze naast vergelijkende 3D afbeeldingen ook een toetsing van bijvoorbeeld de lichte TNO-bezonningsnorm. Sommige gemeenten hanteren hun eigen richtlijnen. Ook kan het zijn dat je als bouwende partij met bezwaarmakers te maken hebt en inzicht wil hebben wat de impact is op de omgeving.
Als je door een bouwplan flinke twijfels hebt over vermindering van zonlicht en daglicht kan je bezwaar maken of een zienswijze tegen het plan indienen Die kun je onderbouwen met een bezonningsonderzoek. Ben je het niet mee eens met het besluit van de gemeente dan heb je met het bestuursrecht te maken.
Heeft een gemeente eenmaal een omgevingsvergunning verleend voor een ongewenst bouwplan of veroorzaakt een uitdijende boom veel overlast, dan kun je als buren alsnog hinder ondervinden. Je kunt dan beroep doen op onrechtmatige hinder volgens art. 5.37 van het Burgerlijk Wetboek. Dit valt binnen het burenrecht (civiel recht). Een bezonningsstudie, daglichtfactorberekening of onderzoek naar de uitzichtkwaliteit kan inzicht geven over de feitelijk situatie. Het gaat hierbij om het vaststellen en beoordelen van de aard, ernst en duur. Wil je weten om wat voor soort situaties het gaat, dan vind je hier een aantal voorbeelden waarbij wij met ons onderzoek resultaten hebben behaald. Wij werken regelmatig samen met advocaten door het hele land.