Er zijn verschillende normen voor daglichttoetreding. Het maakt uit voor welk doel je die wil inzetten, namelijk voor belemmeringen binnen of buiten jouw perceel.
Belemmeringen buiten jouw perceel
Heb je te maken met mogelijke onrechtmatige hinder? Dit kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld ongewenste nieuwbouw of hoge bomen bij de buren. Er zijn geen wettelijke normen beschikbaar om dit aan te tonen. De daglichtfactor passen wij toe in dit soort situaties. Hiermee kun je namelijk iets zeggen over de mogelijke hoeveelheid daglicht dat een ruimte kan toetreden ongeacht de grootte en positie van een raam.
Daglichtfactor
De Europese norm NEN-EN 17037:2018 (status: informatief) en gemiddelde daglichtfactor (ADF) zijn gebaseerd op de daglichtfactor. Dit is de verhouding tussen de verlichtingssterkte op een punt binnen en tegelijkertijd buiten in het vrije veld. De daglichtfactor drukken wij uit in procenten. Rekening wordt gehouden met de zichtbare hemelkoepel (hemelcomponent) vanaf de gevelopening, de reflectie van materialen en met het plattegrondvlak van een ruimte. Stel een relatief een bewolkte situatie voor. De verlichtingssterkte is gelijkmatig verdeeld (10.000 Lux). Als gevolg hiervan heeft de oriëntatie van een ruimte heeft geen invloed op de resultaten.
NEN-EN 17037:2018 daglichtvoorzieningen
De belangrijkste voorwaarden voor Nederland om te voldoen aan een minimum:
- Een streefdaglichtfactor waarbij meer dan 50% van het rekengrid een waarde van tenminste 2,1% heeft.
- Als absoluut streef minimum geldt een daglichtfactor van tenminste 0,7% voor 95% van het rekengrid.
Bijkomende voorwaarden zijn dat het rekengrid een maat heeft van bijvoorbeeld 0,5 m x 0,5 m op 0,85 m boven de vloer. Het grid ligt 0,5 m van de muur naar binnen in een ruimte.
Gemiddelde daglichtfactor of Average Daylight Factor (ADF)
Om iets te kunnen zeggen over de totale hoeveelheid daglicht dat in een ruimte kan toetreden gaan wij uit van de gemiddelde daglichtfactor (ADF).
Voorbeeld van een daglichtfactorberekening:
Hieronder zie je een situatie ruimtelijk in beeld van een bouwplan. Je ziet linksonder de bestaande situatie en rechtsonder de geplande situatie.
Bestaand |
Gepland |